Historiska händelser

Några jaktberättelser från år 2012

Första älgjaktsveckan gick trögt för min del, såg inte en levande älg. Tomas fick skjuta en fin 6-taggare redan första jaktdagen på parken.

 

 

 

 

 

 

Atena skötte sig helt ok med upptag nästan varje dag vi släppte henne. Riktiga islossningen kom på lördagen då hon var efter en grann 18 taggare som Jonas sköt och som hon fick skälla på tills den dog. Efter det har Atena gått bra med ståndskall och upptag i Aspeå. Jag var jättenära att få skjuta en kviga på stånd för henne första jaktdagen i Aspeå men en annan hund kom dit och då gick det lös. Jag var endast 50 m ifrån.

Jag sköt i alla fall en kalv den 16 september i fjärn. Även Tomas sköt en kalv på pass 7. Atena tog upp ko med dubbelkalv som gick ut på pass 7. Men det var inte det ekipaget vi sköt kalvarna efter. Strax efter jag tog om i såten kom ytterligare ett upptag och då kom ko med kalv till Tomas som sköt kalven. Då jag gick själv i såten stod det kvar en ensam kalv och tittade på mig på ca 80 m. Jag la rödpunkten i halsslutet och sköt. Sen försvann kalven utom syn och jag gick fram till skottplatsen och hittade blod och lungfragment. Vi hittade kalven ca 50 m bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 21-22 oktober lånade Per Engman Atena för att jaga i Djupsjö. Vi jagade hjort och rå i Aspeå. Atena tog upp och gick gångstånd/stånd med en ko på lördagen som en passare till slut sköt och Atena fick slutligt skälla ca 20 minuter tills hon dog. Dagen efter det skällde Atena ko med kalv i 2 ½ timme men på fel mark, Baggård. Per gick in på ståndet för att kalla igen Atena men det gick inte, han stötte det igen och visslade på henne men fick fast hon till slut nära upptaget. Bifogar en bild på ståndskallet från swepoints hemsida. Röd färg på strecket betyder att hunden skäller. Vi har nu anmält Atena till 2 jaktprov. Vi får se om vi hinner gå dem innan hon börjar löpa i mitten av november.

 

 

 

 

 

 

Den 2 november gick vi jaktprov med Atena i Djupsjö. Hon låg ut fint och sen bar det iväg över åkrarna i Högland och så kom upptaget vid en tjärn. Det bar iväg med ca 20 km/h genom Högland, Myrliden, Bränna och ut till Baggård, ganska exakt som hon for på ovanstående bild. Vi spårade av vägen och konstaterade att det var en kronhjort Atena fått upp. Då vi fick igen henne hade hon 2 mil i benen. Vi tog om längre norrut och då gick vi på några älgar och hon tog på en kviga. Efter ca 15 minuter började hon skälla inne på Holmfors. Det var väldigt oroligt eftersom älgen var ordentligt stött och dessutom en fjoling, så den stod aldrig riktigt still. Atena fick  ihop ca 40 min. skalltid, vilket inte räckte till pris. Hon hade sprungit 4,7 mil då vi fick igen henne på vägen och vi avbröt provet. Nu ska hon löpa vilken dag som helst så vi får se om vi går det andra provet i år. Hon har i alla fall en stor jaktlust. Här en bild på jakten den 24 november, ko och kalv i 8,5 timme i huvudsak på fel mark och efter en kraftig stötning vid Jonsmyrbäcken.

Den 20 oktober 2012 jagade vi hjort, rå och räv i Aspeå. Niklas Karlsson och co kom med 2 drevrar och Per Olofsson från Ava kom med sin drever för att hjälpa oss. Det var en fin jaktdag med sol, frost och i stort sett vindstilla. Vi var närmare 20 jägare och 17 st som skulle sitta på pass. Jag satt på pass 13 och hade drev runt om mig från alla håll. Det passerade ett ensamt rå på ca 100 m men det var för långt och gick för fort. Sen uppfattade jag drevet österut mot Lögdeå. Jag hörde i de hörselförstärkande lurarna att det skrapade och kom djur i frosten men såg inget.

Då vänder jag mig om och får se flera rå på hygget bakom mig! Jag smög upp i tornet och la an studsaren. Efter några sekunder fick jag fritt läge på ett hondjur och höll i halsslutet och tryckte av. Då det small for det djur åt alla håll. Tror det var 5 st på hygget och jag mantlade blixtsnabbt om och följde en bock med kikaren, tryckte av på uppstuds och sen blev allt lugnt. Jag gick fram för att kolla och hittade bocken i hyggeskanten. Jag tänkte att det borde gått bra med det första djuret och det låg mycket riktigt på platsen till vänster om den lilla granen framför pipan i bilden nedan. Jag ropade till Niklas att det blev en dubblé. Då jag tog ur rådjuren small det ytterligare ett skott på grannpass nr 12. Det var Gunnar J som sköt en hind på drev för Per Olofssons hund. Vi sköt 2 rå och 1 hind den fina jaktdagen. Ena rådjuret behöll jag och det andra lottade jag ut på de medlemmar som deltog vid jakten. Mats O blev lycklig vinnare.

 

 

Den 27 oktober var det åter dags för en gemensam hjort, rå och rävdag med lika fint väder som helgen innan. Tomas E och Lage O såg kvällen innan en fin tjur och en hind med kalv nedanför min rävfälla. Vi bestämde att vi ta den såten först och postade ut längs Marnvägen, Degermyrvägen och fjällvägen upp till Slättmon. Hundförarna gick in med drevrarna nedifrån byn och det dröjde inte länge förrän dreven var igång och Tomas E meddelade att 3 djur var i rörelse. Nu blev det spännande! Efter några bukter kom till slut ett ensamt kid ut på hygget mot mig på pass 36. Jag vågade inte lyfta bössan utan väntade tills jag hade rået på ca 30 m. Då jag lyfte bössan kom rået in i riset men jag fick en lucka 5 m längre fram och tryckte av i bogen. Per Olofssons och Jonas drevrar kom efter någon  minut drevlöpan till mig och vi hittade kidet under en gran ca 20 m längre bort. Sedan jagade vi i fjärn och där fick Niklas L skjuta ett rå på drev och även Niklas K. Riktigt trevlig jakt med härlig musik i skogen.

 

 

 /R

 

 

Kommentera